Principle of Superposition MCQ question and answers

Posted by

Principle of Superposition MCQ question and answers

1. Which law states the when a number of loads are acting on a body, the resulting strain, according to principle of superposition, will be the algebraic sum of strains caused by individual loads?
a) Hooke’s law
b) Principle of superposition
c) Lami’s theorem
d) Strain law
Answer: b

2. How the total strain in any body subjected to different loads at different sections can be calculated?
a) The resultant strain is the algebraic sum of the individual strain
b) The resultant strain calculated by the trigonometry
c) The resultant will be through Lame’s theorem
d) None of the mentioned
Answer: a

3. Three sections in a beam are of equal length of 100mm. All three sections are pulled axially with 50kN and due to it elongated by 0.2mm. What will be the resultant strain in the beam?
a) 0.002
b) 0.004
c) 0.006
d) 0.020
Answer: c

4. Two sections in a bar of length 10cm and 20cm respectively are pulled axially. It causes an elongation of 0.2mm and 0.4mm respectively in each section. What will be the resultant strain in the bar?
a) 0.004
b) 0.002
c) 0.003
d) 0.006
Answer: a

5. A composite bar have four sections each of length 100mm, 150mm, 200mm, 250mm. When force is applied, all the sections causes an elongation of 0.1mm. What will the resultant strain in the bar?
a) 0.0012
b) 0.00154
c) 0.00256
d) 0.0020
Answer: c

6. A brass bar, having cross sectional area of 100mm2, is subjected to axial force of 50kN. The length of two sections is 100mm and 200mm respectively. What will be the total elongation of bar if E = 1.05 x 105 N/mm2 ?
a) 1.21mm
b) 2.034mm
c) 2.31mm
d) 1.428mm
Answer: d

7. A composite bar having two sections of cross-sectional area 100mm2 and 200mm2 respectively. The length of both the sections is 100mm. What will be the total elongation of bar if it is subjected to axial force of 100kN and E = 105 N/mm2?
a) 1.0
b) 1.25
c) 1.5
d) 2.0
Answer: c

8. A bar having two sections of cross sectional area of 100mm2 and 200mm2 respectively. The length of both the sections is 200mm. What will be the total strain in the bar if it is subjected to axial force of 100kN and E = 105 N/mm2?
a) 0.010
b) 0.015
c) 0.020
d) 0.030
Answer: b

9. A brass bar, having cross sectional area of 150mm2, is subjected to axial force of 50kN. What will be the total strain of bar if E= 1.05 x 104 N/mm2?
a) 0.062mm
b) 0.025mm
c) 0.068mm
d) 0.054mm
Answer: d.

10. A composite bar of two sections of each of length 100mm, 150mm. When force is applied, all the sections causes an elongation of 0.1mm. What will the resultant strain in the bar?
a) 0.0016
b) 0.00154
c) 0.00256
d) 0.0020
Answer: a

11. If the given forces P1, P2, P3, P4,and P5 which are co planar and concurrent are such that the force polygon does not close, then the system will
a) Be in equilibrium
b) Always reduce to a resultant force
c) Always reduce to a couple
d) Always be in equilibrium and will always reduce to a couple
Answer: b