Shear Force and Bending Moment MCQ question and answers

Posted by

The "Answers" given with the Question is "not verified". To view Verified answers click on the button below.

Shear Force and Bending Moment MCQ question and answers

1. Shear force is unbalanced _____ to the left or right of the section.
a) Horizontal force
b) Vertical force
c) Inclined force
d) Conditional force
Answer: b

2. SI units of shear force is _______________
a) kN/m
b) kN-m
c) kN
d) m/N
Answer: c.

3. Determine the moment at fixed end.
a) 40 kNm
b) 50 kNm
c) 60 kNm
d) 80 kNm
Answer: d

4. Shear force is diagram is _______ representation of shear force plotted as ordinate.
a) Scalar
b) Aerial
c) Graphical
d) Statically
Answer: c

5. Hogging is________
a) Negative bending moment
b) Positive shear force
c) Positive bending moment
d) Negative shear force
Answer: a

6. At the point of contraflexure, the value of bending moment is ____________
a) Zero
b) Maximum
c) Can’t be determined
d) Minimum
Answer: a

7. _________ positive/negative bending moments occur where shear force changes its sign.
a) Minimum
b) Zero
c) Maximum
d) Remains same
Answer: c

8. Shear force of following diagram
a) Rectangle
b) Square
c) Circle
d) Trapezoidal
Answer: a

9. SI units of Bending moment is ___________
a) kN
b) kN2
c) kNm
d) km
Answer: c.

10. What is the other name for a positive bending moment?
a) Hogging
b) Sagging
c) Inflation
d) Contraflexure
Answer: b