Soft skills MCQ questions and answers 04

Posted by

The "Answers" given with the Question is "not verified". To view Verified answers click on the button below.

Soft skills MCQ queations and answers 04

1. Which of these is not an article?
a) An
b) A
c) This
d) The
Answer: c
Explanation: A, an and the are called articles in English grammar. An is used before a vowel or silent h. The word ‘this’ can be a pronoun (Eg: This is my seat.); or a determiner (Eg: This cake is the tastiest one.)

2. A is used before a vowel sounding like a consonant.
a) True
b) False
Answer: a
Explanation: A is used before a consonant or a vowel sounding like a consonant. For example, A man, a unit, a useful thing, a one rupee- note.

3. What are a, an and the collectively called?
a) Indefinite articles
b) Demonstrative adjectives
c) Definite articles
d) Demonstrative adverbs
Answer: b
Explanation: A, an and the are adjectives. They are called demonstrative adjectives. A and an are indefinite articles and the is called a definite article.

4. Fill in the blank with article :
a) A
b) An
c) This
d) That
Answer: a
Explanation: Articles are classified into two types. They are indefinite and definite articles. Indefinite articles are a and an. Definite article includes only the. The correct statement is : A child must respect his parents.

5. Which if these belong to indefinite articles?
a) A
b) A and an
c) An and the
d) A and the
Answer: b
Explanation: A and an are called the indefinite articles because they leave indefinite the person or thing spoken of. Thus, a boy means any boy. The is a definite article.

6. Which of these belong to definite articles?
a) A and the
b) The
c) A and an
d) An and the
Answer: b
Explanation: The is called a definite article because it speaks of some particular person or thing. Example : He is the boy who teased me. A and an are indefinite articles.

7. The indefinite article is used when a singular noun is meant to represent a whole class.
a) True
b) False
Answer: b
Explanation: The definite article the is used when a singular noun is meant to represent a whole class. For example, The cow is a mammal.

8. Fill in the blank : Bismillah Khan plays _____ shehnai with great skill.
a) a
b) an
c) the
d) a or the
Answer: c
Explanation: Here we will use the definite article the. The is used before musical instruments as in the above question. The is also used before the names of certain books. Example, The Mahabharat.

9. Correct the incorrect statement :
a) How gentle a person Mr. Bhatia is!
b) How gentle the person Mr. Bhatia is!
c) How gentle person the Mr. Bhatia is!
d) How a gentle person Mr. Bhatia is!
Answer: a
Explanation: The correct statement would be ‘How gentle a person Mr. Bhatia is!’. We use a or an before a single countable noun.

10. Fill in the blank : Neha has left for ___ United States of America.
a) a
b) the
c) an
d) to
Answer: b
Explanation: The statement will be – Neha has left for the United States of America. Usually, countries aren’t preceded by any article, but the nations that are a union or which are united states, are preceded by the definite article ‘the’. Eg: The United States of America, The People’s Republic of China