Soft skills MCQ questions and answers 07

Posted by

Soft skills MCQ questions and answers 06

1. Which of these relations is not indicated by prepositions?
a) Place
b) Age
c) Time
d) Manner
Answer: b
Explanation: Prepositions normally indicate nine relations. These are place, time, agency, manner, cause, possession, measure, contrast, inference.

2. Which of the options draws a relation between the preposition and manner?
a) Fought among themselves
b) Came before time
c) Cut it with a knife
d) Fought with courage
Answer: d
Explanation: The phrase in which the preposition is related with manner is: Fought with courage, as it describes the manner with which the action was done. In the phrase: Fought among themselves, the preposition is related with place; in the phrase: Came before time, it is related to time; and in the phrase: Cut with a knife, the preposition is related with a possession, that is the knife.

3. In the phrase, love for humanity, the preposition is related to possession.
a) True
b) False
Answer: b
Explanation: The statement is false as it is related to cause and not to possession. An example of a phrase where the preposition is related to possession is ‘The girl with red dress’.

4. Fill in the blank: He lives ___ Bezonbagh ___ Nagpur.
a) in, at
b) at, in
c) at, on
d) on, at
Answer: b
Explanation: In is used with name of countries and large towns. However, at is used for small towns and villages. So the statement will be, He lives at Bezonbagh in Nagpur.

5. Fill in: The cat sprang ___ me.
a) on
b) upon
c) in
d) at
Answer: b
Explanation: The statement is: The cat sprang upon me. The preposition on is often used when speaking of things which are at rest, and upon is used for things in motion. Example of on: the cat sat on the mat. In is used when speaking of location (He is in China.), or manner (He was in great pain). At is used for location (No one is at home right now.), or for time (The appointment is at 10 o’clock.)

6. Choose the correct statement:
a) She walked till the end of the road.
b) She walked to the end of the road.
c) She walked at the end of the road.
d) She walked on the end of the road.
Answer: b
Explanation: The correct statement is: She walked to the end of the road. Till is used for time and to is used for place. For example: She slept till the sun was overhead.

7. Fill in the blank: The factory began production _____ 22nd July.
a) since
b) from
c) by
d) at
Answer: b
Explanation: From is used before a noun or phrase denoting some point of time, but, is used with the non-perfect tenses. Hence, the statement will be: The factory began production from 22nd July.

8. Choose the correct statement:
a) Kunal has been absent for five days.
b) Kunal has been absent since five days.
c) Kunal has been absent from five days.
d) Kunal has been absent till five days.
Answer: a
Explanation: The correct statement is: Kunal has been absent for five days. The preposition for describes a period of time with a proper start and end. Prepositions like since (Kunal has been absent since Friday) and from (From Friday, Kunal stopped showing up) are more open-ended, as they highlight the starting time of the scenario, but not the ending time.

9. Correct the incorrect statement:
a) I’ve got nobody to talk to.
b) I’ve got nobody to talk with.
c) I’ve got nobody to talk from.
d) I’ve got nobody to talk into.
Answer: a
Explanation: The correct statement is: I’ve got nobody to talk to. Don’t avoid an obvious preposition because you don’t want to end your sentence in a preposition. The rule is absurd and is often flouted.

10. ‘She compared me with her friend’- the statement is correct.
a) True
b) False
Answer: b
Explanation: The statement is incorrect. The correct statement is: She compared me to her friend. Compare to is used to note similarities between dissimilar things.