Soft skills MCQ questions and answers 08

Posted by

The "Answers" given with the Question is "not verified". To view Verified answers click on the button below.

Soft skills MCQ questions and answers 08

1. Which of these nouns takes the preposition for after it?
a) Alliance
b) Ambition
c) Bargain
d) Experience
Answer: b
Explanation: The noun ‘ambition’ takes the preposition for after it. Alliance and bargain take the preposition with after them and experience takes the preposition of after it.

2. Descent takes the preposition from after it.
a) True
b) False
Answer: a
Explanation: Some nouns take the preposition from after them. For example, descent, digression, escape, exemption, inference.

3. Which of these adjectives takes the preposition with after it?
a) Accused
b) Absorbed
c) Drenched
d) Anxious
Answer: c
Explanation: The adjective drenched takes the preposition with after it. The adjective accused takes of after it, absor bed takes in and anxious takes for after it.

4. Which of these verbs takes the preposition for after it?
a) Beware
b) Mourn
c) Delight
d) Determine
Answer: b
Explanation: The verb mourn takes the preposition for after it. The verb beware takes the preposition of, delight takes the preposition in and determine takes the preposition on after it.

5. Which of these is not a preposition of time and date?
a) At
b) On
c) In
d) With
Answer: d
Explanation: At, on, by, before, in are prepositions of time and date. For example; at dusk, on Sunday, by 10 p.m. on Monday. With is a preposition used to indicate possession, or feeling. Examples: He cut the vegetables with a knife; He looked at me with sympathy.

6. The preposition from also denotes time.
a) True
b) False
Answer: a
Explanation: Prepositions from, since, for, during also denote time. From mostly precedes to/till/until. For example, This shop is open from 10 a.m. to 8 p.m.

7. Fill in the blank: Aahna didn’t reach her class ____ noon.
a) by
b) to
c) till
d) at
Answer: c
Explanation: To is used for time and place; till/until is used only for time. We use till/until and not to when there is no from. The correct statement is: Aahna didn’t reach her class till noon.

8. Choose the correct statement:
a) The hooligans broke in the factory.
b) The hooligans broke into the factory.
c) The hooligans broke onto the factory.
d) The hooligans broke at the factory.
Answer: b
Explanation: The correct statement is: The hooligans broke into the factory. The preposition in indicates positions, whereas into indicates movements.

9. Correct the incorrect statement:
a) Why are our trains so late compared by European trains?
b) Why are our trains so late compared with European trains?
c) Why are our trains so late compared on European trains?
d) Why are our trains so late compared under European trains?
Answer: b
Explanation: The correct statement is: Why are our trains so late compared with European trains?. To compare with means ‘to examine side by side with’.

10. Fill in the blank: The boy ___ brown hair stole my book.
a) in
b) with
c) from
d) below
Answer: b
Explanation: The statement is: The boy with brown hair stole my book. The preposition with is used to describe people and things.