Stress & Strain Curve MCQ question and answers

Posted by

Stress & Strain Curve MCQ question and answers

1. The slope of the stress-strain curve in the elastic deformation region is ____________
a) Elastic modulus
b) Plastic modulus
c) Poisson’s ratio
d) None of the mentioned
Answer: a

2. What is the stress-strain curve?
a) It is the percentage of stress and stain
b) It is the relationship between stress and strain
c) It is the difference between stress and strain
d) None of the mentioned
Answer: b

3. Which point on the stress strain curve occurs after the proportionality limit?
a) Upper yield point
b) Lower yield point
c) Elastic limit
d) Ultimate point
Answer: c

4. Which point on the stress strain curve occurs after the lower yield point?
a) Yield plateau
b) Upper yield point
c) Ultimate point
d) None of the mentioned
Answer: a

5. Which point on the stress strain curve occurs after yield plateau?
a) lower yield point
b) Upper yield point
c) Ultimate point
d) Breaking point
Answer: c

6. Which point on the stress strain curve occurs after the ultimate point?
a) Last point
b) Breaking point
c) Elastic limit
d) Material limit
Answer: b

7. Elastic limit is the point ____________
a) up to which stress is proportional to strain
b) At which elongation takes place without application of additional load
c) Up to which if the load is removed, original volume and shapes are regained
d) None of the mentioned
Answer: c

8. What is the point P shown on the stress strain curve?
a) Upper yield point
b) Yield plateau
c) Elastic limit
d) Ultimate point
Answer: d

9. What is the point P shown in the stress-strain curve?
a) Lower yield point
b) Elastic limit
c) Proportionality limit
d) Breaking point
Answer: d

10. What is the point shown in the stress strain curve?
a) Elastic limit
b) Lower yield point
c) Yield plateau
d) Lower strain point
Answer: b

11. Where is the necking region?
a) The area between lower yield point and upper yield point
b) The area between the plastic limit and elastic limit
c) The area between the ultimate point and initial point
d) The area between the ultimate point and rupture
Answer: d