Two-Stroke Engine MCQ with answers

Posted by

Two-Stroke Engine MCQ question and answers (100% free pdf download)

1. In a two stroke engine, the working cycle is completed in two revolutions of the crankshaft.
a) True
b) False
Answer: b

2. A two stroke cycle engine gives _____________ the number of power strokes as compared to the four stroke cycle engine, at the same engine speed.
a) half
b) same
c) double
d) four times
Answer: c

3. A two stroke cycle engine occupies larger floor area than a four stroke cycle engine.
a) True
b) False
Answer: b

4. A two stroke engine gives _____________ mechanical efficiency than a four stroke cycle engine.
a) higher
b) lower
c) equal
d) none of the mentioned
Answer: a

5. The two stroke cycle engine have lighter flywheel.
a) True
b) False
Answer: a

6. Thermal efficiency of a two stroke cycle engine is _____________ a four stroke cycle engine.
a) equal to
b) less than
c) greater than
d) none of the mentioned
Answer: b

7. In a petrol engine, the mixture has the lowest pressure at the __________
a) beginning of suction stroke
b) end of suction stroke
c) end of compression stroke
d) none of the mentioned
Answer: b

8. In compression ignition engines, swirl denotes a __________
a) haphazard motion of the gases in the chamber
b) rotary motion of the gases in the chamber
c) radial motion of the gases in the chamber
d) none of the mentioned
Answer: b

9. The injector nozzle of a compression ignition engine is required to inject fuel at sufficiently high pressure in order to __________
a) inject fuel in a chamber of high pressure at the end of the compression stroke
b) inject fuel at a high velocity to facilitate atomization
c) ensure that penetration is not high
d) all of the mentioned
Answer: d

10. Which of the following engines will have a heavier flywheel than the remaining ones?
a) 30 kW four stroke petrol engine running at 1500 r.p.m
b) 30 kW two stroke petrol engine running at 1500 r.p.m
c) 30 kW two stroke diesel engine running at 750 r.p.m
d) 30 kW four stroke diesel engine running at 750 r.p.m
Answer: a