Types of Supports MCQ question and answers

Posted by

The "Answers" given with the Question is "not verified". To view Verified answers click on the button below.

Types of Supports MCQ question and answers

1. A simple support offers only _______ reaction normal to the axis of the beam.
a) Horizontal
b) Vertical
c) Inclined
d) Moment
Answer: b

2. To avoid _____ stresses in beams, one end of the beam is placed on the rollers.
a) Compressive
b) Pyro
c) Temperature
d) Tensile
Answer: c

3. ________ support develops support moment.
a) Hinged
b) Simple
c) Fixed
d) Joint
Answer: c

4. Hinge support is called as __________
a) Socket joint
b) Swivel joint
c) Ball joint
d) Pin joint
Answer: d

5. Name the support from following figure.
a) Hinge support
b) Fixed support
c) Free support
d) Roller support
Answer: b

6. For a simply supported beam, the moment at the support is always __________
a) Maximum
b) Zero
c) Minimum
d) Cannot be determined
Answer: b

7. “Hinged support offers resistance against rotation”.
a) True
b) False
Answer: b

8. Find the reaction at simple support A?
a) 6.5 kN
b) 9 kN
c) 10 kN
d) 7.5 kN
Answer: d

9. Roller support is same as _____.
a) Hinged support
b) Fixed support
c) Simply support
d) Roller support
Answer: c

10. Hinged supports offers vertical and ________ reaction.
a) Horizontal
b) Moment
c) Rotation
d) Couple
Answer: a